maanantai 17. helmikuuta 2014

Pestoa ja seesamisuolaa

Heissan!

Melkein jäi unholaan, kun jokunen aika sitten lupasin kirjoitella seesamisuolasta ja "lisukkeesta", joka tuolloin jäi vielä salaisuudeksi. Basilikapestoa kummemmasta salaisuudesta ei tosin tässä tapauksessa ole kyse..

Olen tässä nyt pikkuhiljaa koittanut päästä eroon ns. valmislisukkeista ja pyrkinyt tekemään lisukkeet ja höysteet itse. Ystävänpäivänä tarjottu BBQ-kastike on hyvä esimerkki. Olisipa ollut miljoona kertaa helpompaa napata valmis kastikepullo kaupan hyllystä. Halvempaakin se olisi voinut olla.. Tein kuitenkin soosin itse, sillä tekemällä oppii ja tietää varmasti mitä suuhunsa laittaa. Ajattelinkin tänään keitellä samaista kastiketta uuden satsin jääkaappiin ketsupin korvikkeeksi.

Pesto on toinen samanmoinen tapaus. Kaupan pestot on toki hyviä ja ainakin kalliimmissa versioissa raaka-aineetkin voi olla ihan laadukkaita. Halvat pestot puolestaan sisältää yleensä auringonkukkaöljyä, joka ei ole paras mahdollinen kasviöljy suuren omega-6 (suhteessa omega-3:siin) pitoisuutensa takia. Tämän lisäksi niissä on käytetty pinjansiemenien "jatkeena" muita pähkinöitä, vaikkapa cashew, tämä ei sinällää haittaa, mutta makuun tulee niistä oma vivahteensa, joka ei mielestäni pestoon kuulu..

Pestokastikkeista on toki lukuisia variaatioita, mutta itse päätin pyöräyttää ihan perinteisen basilikapeston..



Basilikapesto: n. 2dl

  • 2 ruukkua basilikaa (50g)
  • 50g pinjansiemeniä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 100g parmesaania
  • 0,5dl- 1dl (luomu)oliiviöljyä
  • merisuolaa
Ensin heitin pinjansiemenet kuivalle pannulle ja paahdoin niitä keskilämmöllä, kunnes pannulta leijaili kiva paahteinen tuoksu. Samalla nypin basilikoista lehdet, kuorin valkosipulin kynnet, painoin ne veitsen lappeella kasaan ja heitin kaikki yhdeskoos blenderiin - myös paahdetut pinjansiemenet. Pyöräytin konetta muutaman hetken ja lisäsin joukkoon karkeasti palaoitellun juuston. Taas surrurrurr.. Lopuksi oljyä pullosta pikkuhiljaa lorautellen ja blenderiä surautellen muokkasin peston koostumuksen sopivaksi. Ei juoksevaa, ei kiinteää vaan juuri sopivaa..


Seesamisuola ei sinällään ole mikään uusi juttu. Sillä on joku oma japanin kielenin terminsäkin.. Pienellä vaivalla saa erilaisen makuvivahteen moneen ruokaan, mutta omasta mielestäni tämä sopii parhaiten salaatilla ja paistetulle kalalle.

Seesamisuola: 220g
  • 200g seesaminsiemeniä
  • 20g merisuolaa
Taas siemenet kuivalle pannulle paahtumaan, kunnes tuoksuu. Ottaa palttiarallaa noin 7-10 minuuttia.
Kun siemenet on paahdettu, suolat joukkoon ja koko komeus tehosekoittimeen. Muutama pyöräytys vain, sillä seos saa jäädä karkeaksi. Hyvää on! Säilyy hyvin purkissa huoneenlämmössä.

(Kuva: Mona)

Huominen ja keskiviikko meneekin työn touhuissa, mutta myöhemmin tällä viikolla taas palaillaan. Pitäiskö asupostaus seuraavaksi?! Tosiaan, jos toiveita postauksiin (tai mihin vaan) liittyen tulee niin feel free..

Nyt menen kokkailee Vaimokkeelle jotain iltapalaa, kun tuo kohta pian kotiutuu jumpalta. Heti treenin jälkeen onkin hyvä saada samantien laadukasta murkinaa palautumista silmällä pitäen. 

Mukavat alkuviikot ja kuulemiin!

3 kommenttia:

  1. tuo pesto ohje kuulostaa hyvälle, mutta mitäpä suosittelisit jos tuo juusto pitäis korvata jollakin? Maidoton versio pitäis saada aikaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hyvää se myös on, mutta varmasti aivan yhtä hyvää jos jättää parmesaanin pois. Eli maidottomaan versioon voi jättää juuston veks. Tuolloin voit laittaa hitusen enempi seesaminsiemeniä.. Toki kaupasta löytyy lehmänmaidottomiakin (mikäli muiden elukoiden maidot käy) kovia juustoja, esim. pecorino-juusto on lampaanmaidosta ja korvaa hyvin parmesaanin. Mikäli maitoproteiini itsessään (mikään maito ei käy) on rajoitettavien listalla, niin sit tosiaan jättää vaan parmesaanin/juuston poies. :)

      Poista
  2. Ruokapostauksia lukee ilolla, kiitos resepteistä! Ei sillä, etteikö asujakin ole kiva katsella ja saa vinkkiä puolisolle :)

    VastaaPoista