tiistai 4. helmikuuta 2014

Arkiruokaa: uunibataattia ja lohta















Aaahh.. Totaalinen vapaapäivä, ei töitä, ei koulua, mitä nyt muutama pieni homma hoidettavana ja muuten vaan reeniä, sapuskan laittoa ja oleilua. Tänäpänä onkin sitten ehtinyt kuvailla, jos jonkinmoista kuvamateriaalia tulevaisuutta silmällä pitäen.

Viime viikonloppuna olin kääntymässä pitkästä aikaa mökillä Huittisissa. Sana blogistin urani alusta oli ilmeisesti kiirinyt jo Satakuntaan saakka, sillä isäni vyörytti ruoanlaittovastuun viikonvaihteen osalta minulle. Harvemmin on tullut tehtyä ruokaa isommalle porukalle, mutta hyvinhän siitä selvittiin.. Launtai-illan menu koostui broileri-kasvisvuosta ja uunibataateista. Kuvamateriaalia tuosta ei valitettavasti tallentunut, mutta sen verran hyvää oli, että bataatit pääsivät lautaselleni tänäänkin.

Normaaliin tapaani suuntasin tänään heti aamiaisen jälkeen salitouhuihin. Treenin jälkeen kiireen vilkkaa kotio ja bataatit uuniin. Bataatti muuten, on mitä oivallisin raaka-aine treenin jälkeen. Siinä on reippaasti hiilareita tärkkelyksestä ja ne tulevat tarpeeseen jumpan seurauksena tyhjenneiden glykogeenivarastojen täydentämisessä. Tänään jenkkiperuna sai kaverikseen lohta seesamisuolalla, sekä sipuli-herkkusieni-paprikapaistosta.


Uunibataatit 1 Eetu/1 Mona (oli ilmeisesti hyvää, koska rakas söi saman verran ko minä!)
  • 1 bataatti (600-700g)
  • (luomu) oliiviöljyä
  • (meri)suolaa
Puolitin bataatin pituussuunnassa ja hieroin tilkan öljyä molempien puoliskojen leikkuupintoihin. Myllystä pari pyöräytystä merisuolaa öljyttyyn pintaan ja uuniin 200 asteeseen vajaaksi tunniksi. Helppoa ja hyvää!












Valmis uunibataatti ei ehkä ole esteettisesti kaikkein hehkein ilmestys, mutta voi veljet sitä makua! Monikäyttöiseksikin sitä voi sanoa, sillä tätä voi sitten yhtä hyvin syödä kylmänä vaikkapa raejuuston kera makeana välipalana. Bataatti möyhenee uunissa niin pehmeän samettiseksi, että sen voi syödä vaikkapa lusikalla suoraan kuorestaan.. Uuuhh..

Kuten edellä juttelin, tänään mentiin kuitenkin lämpimällä linjalla. Bataatin kaverina söin eilistä paistoa olevaa lohta, johon otin värit pannulla, sekä kasvispaistosta.

Lohta ja kasvispaistosta: 1 Eetu

  • 1 sipuli (100g)
  • 1 herkkusieni (75g)
  • 50g punaista paprikaa
  • 1 tl (luomu) voita/ viipale pekonia
  • valkosipulijauhetta
  • (meri)suolaa
  • 150g lohta
  • seesamisuolaa (tästä ohjetta tulossa huomenna!)
Viipaloin sipulin, sienen ja paprikan. Pannuttelu kannattaa aloittaa sienten paistolla kylmällä pannulta (jos käytät pekonia, niiku mä, voit heittää pekoninkin kylmälle pannulle), sillä lämpiävä pannu saa nesteen irtoamaan sienistä. Kun sienet on kurtistuneet, voi pannulle (ei tarkke mikäli käytetty pekonia) ja sipulit sekä paprikat perään. Annoin muhia kohtuu lämmöllä kymmenisen minuuttia ja maustoin.

Lohipalan uunitin eilen ihan simppelisti 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tänään otin siitä vain nahkan veks ja paistoin värin pintaan. Paiston jälkeen ripotteilin pintaan reilusti seesamisuolaa.



Näillä eväin tuli masu täyteen ja hyvä mieli. Huomenissa tuassiinsa vapaapäivä töiden osalta ja kouluakin vain muutama tunti. Kova yritys on siis jo heti huomenna palailla asiaan muun muassa tuon seesamisuolan osalta. Samaan syssyyn voitaisiin postailla vähän toisenlaistakin lisuketta..

Palaillaan!

11 kommenttia:

  1. Ja meikkis hakee hallista bataatteja viikonlopuksi. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaatte hyvä ja kannatan! Osta kerralla sit kerralla isompi satsi. On meinaan maukkaita ja menee tosiaan kylmänäkin, vaikka aamupalaks.. :)

      Poista
  2. Kiitti vinkistä! Toi bataatti näyttää tosi hyvältä. Taidampa kokeilla :) t. Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaapa hyvä! Se on hyvää, maku makeahko ja rakenne samenttinen.. Nam! :)

      Poista
  3. Nälkä tulee, kun lukee tätä : DD

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta! Me käytetään tosi paljon bataattia ja tänään tehtiin uunibataatit tämän ohjeen mukaan! :)

    P.S. Kanastakin tuli tosi hyvää! :D

    VastaaPoista
  5. Bataatti on tuttu raaka-aine itelle, mutta just tällai en ollut sitä aiemmin tehnyt! Maistui hyvin kylmäsavulohitäytteen kanssa, kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  6. Moi ja olkaatte hyvä! :) Bataatti on kyl tosi monikäyttönen. Kiva kun maistu ja varmasti oli hyvää lohitäytteen kera! Pitäis itsekkin koittaa erilaisilla täytteillä. Kylmä täyte kuumalle bataatille.. nammmmmmhhh!!

    VastaaPoista
  7. Kiitos reseptistä! Bataattia käytän paljon keittoihin ja välillä pilkon ranuiksi, mutta tämä oli uusi tapa :)

    VastaaPoista