Hyvää ystävänpäivän jälkeistä päivää!
Asiaan kuuluvasti vietimme eilisen illan ystäväporukalla nauttien hyvästä ruoasta, juomasta ja seurasta. Allekirjoittanut huolehti omalta osaltaan tarjoilusta, kun Mona puolestaan vastasi kattauksesta, siivoilusta/järkkäilystä ja jälkiruoasta. Ystävänpäivä menyy koostui tortilloista revityllä possulla ja lisukkeilla. Jälkkäriksi vaimoke oli loihtinut "mutakakkuaan" ja elintarviketeollisuus ystävänpäiväleivoksia sekä suklaasuukkoja. Jotain kuplivaakin tarjolla oli, mutta itse keskityin tuohon ruokapuoleen enempi.
Tortillat toimivat muuten erinomaisesti seurustelu/illanistuskelu sapuskana. Jokainen on itse vastuussa sortimentistaan ja ainakin teoriassa kaikki saavat rakentaa itselleen maistuvan aterian. Sotkuistahan tuo pötkylöiden syöminen on (täytteitä ottaa aina liikaa ja puolet valuu syödessä lautaselle), mutta tutussa porukassa sekään ei liene ongelma. Täyteongelman voi ratkaista valitsemalla kaupasta isommat, niin sanotut wrap-tortillat. Santa Maria sponssasi meille ison satsin herkkuja tortillailtaa varten ja ainakin heidän valikoimistaa löytyy sekä isoja että pieniä lättyjä.
- revityllä possun kasslerilla (resepti alla)
- bbq-kastikkeella (resepti alla)
- Santa Marian Quacamolella
- Santa Marian Cheddar-soosilla
- Santa Maria Pizza Toppingeilla (tomaatti ja "valkonen")
- kermaviilillä
- salaatilla
- kurkulla
- tomaatilla
- punasibalilla
Blogimaailmassa on jo pitkään revitelty ylikypsällä possulla, pulled porkilla. Itse sain vasta nyt ensimmäistä kertaa unohdettua sian uuniin ja hyväähän siitä tuli:
Revitty possu/ Pulled pork: (paljon!)
- reilu 2kg kassleria
- 2 rkl merisuolaa
- 2 rkl tummaa sokeria (meillä muscovado)
- 2 rkl mustapippuria
- 2 rkl savustettua paprikajauhetta
- 2 tl sinappijauhetta
- 1 tl cayannepippuria
- 1 sipuli
- 5 valkosipulin kynttä
- vettä
Hieroin aamulla kuivamausteista tehdyn sekoituksen lihakönttien pintaan ja laitoin sian jääkaappiin kuivamarinoitumaan koko päiväksi. Iltasella töistä tultuani otin pyyhkäisin ylimääräisiä mausteita hieman lihan pinnasta veks ja asettelin lihat tiiviisti uunivuokaan. Lihan joukkoon laitoin veitsen lappeella murskatut valkosipulit ja pilkotun sipuli. Lopuksi lorautin vuokaan vettä noin lihojen puoleen väliin saakka. Sitten vain sikapossu uuniin ensin puolisen tuntia 200 asteessa pintaan väria ja sitten uuni sataan asteeseen ja unten maille. Toisin sanoen vuoka oli uunissa 100 asteessa foliolla peitettynä reilut kahdeksan tuntia!. Aamulla otin vuoan uunista ja jätin sen jäähtymään. Kun liha oli jäähtynyt nostin sen liemestään ja revin kahdella haarukalla silpuksi. Juuri ennen tarjoilua sekoitin lihaan itsetehtyä BBQ-kastiketta ja hieman paistolientä sekä lämmitin sen uunissa 200 asteessa palttiarallaa 15 minuuttia.
Uunista tullut possu näytti tältä:
Keittelin tosiaan itse tuon barbequekastikkeenkin:
BBQ-kastike: (Litran verran)
- ISO sipuli
- 5 valkosipulikynttä
- 20ml oliiviöljyä + 10g (luomu)voita
- 2 kuivattua chiliä
- 750g tomaattimurskaa
- 70g tomaattipyrettä
- 1,5 limen mehu
- 1dl muscovadosokeria
- 2,5 rkl worchesterkastiketta
- 3 rkl punaviinietikkaa
- reilu 1 tl mustapippuria
- reilu 1 tl merisuolaa
Valmistus on helppoa. Kuullottelin sipuleita kattilassa voi-öljyseoksessa hetken ja lisäsin kaikki muut aineet joukkoon. Sitten annoin vain kiehua hiljalleen vajaan tunnin verran välillä sekoitellen. Tais olla hyvää sillä koko satsi, josta olin meinannut laittaa osan jääkaappiin myöhempää käyttöä varten, katosi parempiin suihin illan aikana.
Näillä eväin meillä mentiin siis ystävänpäivän ilta. Hyvän ruoka tosin on vain sivuseikka, kun sen todellisen tunnelman tekevät rakkaat ihmiset! Kiitos siis Anoppi ja Appiukko, Mona, Kirsi, Sonja ja Mikko.
Näillä eväin meillä mentiin siis ystävänpäivän ilta. Hyvän ruoka tosin on vain sivuseikka, kun sen todellisen tunnelman tekevät rakkaat ihmiset! Kiitos siis Anoppi ja Appiukko, Mona, Kirsi, Sonja ja Mikko.
Tänäänkin töihin lähtö pian edessä, mutta ensi viikolla pitäis kirjoitella. Koneella onkin materiaali jo useampaan postaukseen..
Palaamisiin!
Ps. Santa Maria -väki sponssasi tortillalätyt monessa koossa, sekä parit soosit ja dippikastikkeet!
Reaaliajassa postauksia voi muuten seurata Blogilistan, Blogloving tai Facebookin kautta!