keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Omeletti

Ennen historiikin toista osaa lienee sopivaa aloittaa taival ruokapostausten osalta..

Munakas, hienommin lausuttuna omeletti, on ollut vakio iltapalani jo vuosien ajan. Lukuisia variaatioita on tullut aikojen saatossa koitettua ja lopun viimeksi tämä nykyinen versio alkaakin jo hipoa täydellisyyttä.. :)

Kananmunat ja niistä valmistetut "johdannaiset" omat muuten mitä mainiointa sapuskaa ennen nukkumaan menoa. Munissa on runsaasti proteiinia ja rasvaa (molempia n. 7g/muna). Proteiinit muun muassa auttavat kehoa palautumaan päivän rasituksesta ja rasvat hidastavat proteiinin imeytymistä siten, että ravintoa riittää sulateltavaksi pitkälle yöhön.

Kaloreiden vähentämiseksi olen kuullut toisten nauttivan munistaan vain valkuaiset. On totta, että valkuaisessa on paljon vähemmän energiaa, sillä se ei juurikaan sisällä rasvaa. Hyvän laatuista rasvaa reippahasti sisältävä keltuainen kuitenkin sisältää myös runsaasti vitamiineja, joten sitä ei mielestäni kannata jättää syömättä.

Munakkaan ohella syön aina aimo annoksen salaattia, uuniporkkanoita, raejuustoa ja palan ruisleipää. Iltapalani on siis oikeastaan paremminkin illallinen, sen verran reilu annos tulee syötyä. Kaikille runsas iltasyöminen ei sovi, ja täysi maha valvottaa. Jos tunnistat itsesi edellisestä, voi munakkaan toki nauttia mihin vuorokauden aikaan tahansa. Omalla kohdallani suuri annos ruokaa ei haittaa yöunia, vaikka välillä syöminen tapahtuu vasta klo 22.30 (unille viim. 23.30).

Omeletti aka täytetty munakas:


- siivu pekonia

- 100g parsakaalia (pakaste)
- 2 kananmunaa
- 2rkl maitoa/ruokakermaa
- 1 tomaatti
- tuoretta basilikaa
- 15-25g juustoa (parmesaani skulaa loistavasti)
- (meri)suolaa, valko- ja mustapippuria, valkosipulijauhetta


Ensin laitan pekonisiivun kylmälle pannulle ja laitan levyn lämpenemään suunnilleen keskilämmölle. Samalla laitan parsakaalit mikroon täydelle teholle pariksi kolmeksi minuutiksi. Kun pannu lämpiää ja pekoni alkaa rapsakoitumaan, nostan sen hetkeksi sivuun ja heitän mikrotetut parsakaalit pannulle ottamaan väriä pintaansa pekonista irronneeseen rasvaan. Viipaloin pekonin, heitän sen takaisin parsakaalin joukkoon. Maustan sekoituksen suolalla ja pippureilla. Possun ja parsan pannuttelun ohella sekoitan lasissa kaksi kananmunaa, tilkan maitoa tai kermaa ja mausteet. Vatkaan kevyesti ja kippaan munakasmassan pannulle parsan ja pekonin päälle. Kansi pannuun ja levy pykälää pienemmälle.






Kun munakas on toiselta puolen paistunut, heitän sen ympäri. Kyllä, heitän.. Voit toki käyttää pannunkantta tai lautasta apuna, mutta lastalla munakas usein hajoaa. Kun munakas on käännetty asettelen toiselle puolelle tomaattiviipaleita, silputtua basilikaa, valkosipulijauhetta ja juustoa. Taas kansi päälle ja ootellaan hetki, jotta juusto sulaa. Kansi pois, imaistaan ihanaa tuoksua ja taitetaan toinen puoli varovasti lastalla täytteiden päälle. Enää liu´utus lautasella ja -tadaa- omeletti on valmis!



Omelettia duunatessa kompastuskivenä voi olla oikeastaan vain se, että käyttää liian kuumaa pannua ja munat kärähtää. Maltti on siis valttia..

Munakastahan voi sitten tuunata ihan miten vain omaan makuun sopivaksi. Täytteitä voi vaihdella, munakasmassaan voi lisätä esim. pakastepinaattia, parsat ja pekonit voi lisätä täytteeksi ja käyttää massaan vain munat+nesteen.. Vaihtoehtoja on rajattomasti!

Loppuun vielä mainittakoon se, että vaikka monet puhuvat munien ja kohonneen kolesterolin yhteydestä, ei tätä yhteyttä pidetä nykytutkimusten valossa enää todellisenä. Oma näkökantani on se, että mikäli sinulla ei ole korkea kolesteroli, tai se ei ole sukuvika, niin munia voi syödä huoletta vaikka päivittäin.

Seuraavalla kerralla jatketaan sit historiikkia.

Kuulemiin!

16 kommenttia:

  1. Heippa! Oikein hyvältä kuulostaa :) jatka samaan malliin, jään seuraamaan.

    VastaaPoista
  2. Moi Eetu,

    Onnea uudelle blogitaipaleelle. Mä fiilaan sun juttui. :)

    Terkut Monalle!

    VastaaPoista
  3. Tosi kiva lueskella myös sun juttuja, Monan kirjoitteluja jo luenkin. :) Bongasin, että olet autoalan ihminen. Onko sulla autoa, jos on, niin minkälainen? Entä mikä ois sun unelmien auto? :) Kivaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset ja kiva, et munkin jutut kelpaa:). Ja auto löytyy. Tällä hetkellä pihassa seisoo Audin A4 1.8 litraisella turbokoneella. Unelma auto ois kyl 60-luvun loppupuolelta oleva jenkki. Tarkemmin sanottuna Pontiacin GTO vuosimallia 1967. :)

      Poista
  4. Oiii nami! Oonkin kaivannu eri variaatioita munakkaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Munakasta voi kyl varioida loputtomiin. Jos et oo vielä koittanut, niin kannattaa joskus testaa myös uunimunakasta. -> täytteet uuninkestävään pieneen vuokaan ja munakasmassa niitten päälle. Sit vaan koko komeus uunin 200 asteeseen vartti- parikymmentä minuuttia, kunnes on hyytynyt ja ottanu väriä.

      Poista
  5. Sulla on hyvä tyyli kirjoittaa ja muutenkin tykkään postauksien sisällöstä!

    VastaaPoista
  6. Kiitokset suuret! Aina voin toki koittaa petrata, mut kiva kuulla et nyt jo oikeella tiellä. :)

    VastaaPoista
  7. Hyvä ohje :) Itsekin olen kokeillut munakkaasta vaikka minkälaisia versioita, mutta esimerkiksi pekonia ei ole tullut vielä kokeiltua. Täytyy senkin siis testata. Olen muutenkin ollut todella positiivisesti yllättynyt blogistasi, jatka samaan malliin! Jään seurailemaan, mitä tuleman pitää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattis! Ja tosiaan, pekonihan tekee mistä vaan hyvää:)..

      Poista
  8. Tästä tuli parasta mitä oon koskaan syönyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mukava kuulla. Odotoppas vaan mitä kaikkea mää sun makunystyröilles tässä keksinkään..

      Poista
  9. Nam, tätä on ehdottomasti pian testattava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehdottomasti kannattaa! Just nautiskelen tässä herkkusieni-parsakaali munakastani ja voin taata, että maistuu! :)

      Poista